nieuws

Mag ik zonnepanelen plaatsen op een asbesthoudend dak?

In de tijd waarin we leven, speelt verduurzaming een steeds grotere rol. Hierdoor zien we bijvoorbeeld dat er steeds meer behoefte is aan zonnepanelen. Via zonnepanelen is het namelijk mogelijk om op een duurzame manier energie op te wekken. Bovendien is het in veel gevallen ook een budgetvriendelijke keuze. Het levert uiteindelijk namelijk meer op dan dat het u kost. Maar hoe zit dit met een asbesthoudend dak? Is het dan ook mogelijk om er zonnepanelen bovenop te plaatsen?

zonnepanelen op zwart dak

Zonnepanelen op een asbesthoudend dak

Het korte antwoord op de vraag of zonnepanelen op een asbesthoudend dak geplaatst mogen worden, is nee. U mag hier geen zonnepanelen op plaatsen. Dit heeft namelijk te maken met de manier waarop zonnepanelen op het dak geplaatst dienen te worden.

Bij de plaatsing van zonnepanelen is het nodig om in het dak te boren. Dit heeft te maken met het verzorgen van de stevigheid van de zonnepanelen. Deze moeten namelijk wel tegen allerlei weersomstandigheden bestand zijn. Om dit voor elkaar te krijgen, boort men in het dak. Hierbij worden de platen of leien doorboort, die zich in het dak bevinden. Dit betekent dus dat het asbesthoudende materiaal bewerkt dient te worden. En dat is simpelweg te gevaarlijk om het legaal te maken. In de basis zijn er twee redenen die het verboden maken om zonnepanelen op een asbesthoudend dak te plaatsen:

  • Het veroorzaakt stof: Om zonnepanelen te plaatsen, dient men gebruik te maken van een boormachine. Deze boormachine boort gaten in het dak, waarbij er naar alle waarschijnlijkheid stof vrijkomt. Het is nu net deze stof die het bewerken van een asbesthoudend dak zo gevaarlijk maakt. In deze stof bevinden zich namelijk schadelijke deeltjes, die je op dat moment zomaar binnen kunt krijgen. Bovendien komen ze vrij in de lucht en kunnen ze ook verderop landen. Hierdoor is het simpelweg te gevaarlijk voor de directe omgeving.
  • Een werktuig met een grote snelheid: Tegelijkertijd is het ook niet toegestaan om werktuigen met een grote snelheid in te zetten op een asbesthoudend dak. Een boormachine is hier een mooi voorbeeld van. Door de grote snelheid is er namelijk weinig controle over wat er wel of niet vrijkomt tijdens het werken met de machine. Hierdoor is het bijzonder gevaarlijk om met werktuigen met een grote snelheid aan de gang te gaan. En dan met name in combinatie met een asbesthoudend dak. De mogelijke gevolgen hiervan zijn veel groter dan de potentiële baten die het oplevert.

Al met al is het dus niet mogelijk om zonnepanelen te plaatsen op een asbesthoudend dak. Dit is te gevaarlijk bevonden door de regering. Het is daarom noodzakelijk om ervoor te zorgen dat uw dak eerst asbestvrij wordt. Gelukkig zijn er voldoende mogelijkheden om dit proces in gang te zetten. Zo hoeft het alles bij elkaar niet lang te duren alvorens u alsnog zonnepanelen kunt plaatsen. Maar eerst moet u daarvoor de juiste, veilige stappen nemen om de gezondheid van u en uw omgeving te garanderen. Dus wilt u toch zonnepanelen laten plaatsen? Neem dan zeker contact op met ons. Wij kunnen via een staalname controleren of uw asbestvrij is en dus veilig is om zonnenpanelen op te plaatsen.  

zonnepanelen op een dak
Asbitech volgen:

logo Asbitech

Hoeikensstraat 5/20
2830 Willebroek
België

+32 472 06 02 46
info@asbitech.eu

BE 0807.287.052
VCA/1796826