nieuws

Hoe herkent u vinyltegels en vinylzeil met asbest?

Waarom werd er asbest gebruikt voor het bevestigen van vinyltegels?
In huizen vóór 1990 werden vaak vinyltegels als vloerafwerking gebruikt. Om deze tegels te bevestigen werd er lijm met asbestvezels gebruikt. Deze lijm werd met asbestvezels vermengd omdat asbestlijm veel betere isolatiewaarden had dan standaard lijm. Deze is dan ook makkelijk te herkennen aan de zwarte kleur.  Ook was het beter bestand tegen brand. Hierdoor zien we heel vaak asbesthoudende lijm in combinatie met houten vloeren. Maar ook voor stenen of betonnen vloeren werd er asbestlijm gebruikt voor de bevestiging. Naast de lijm is ook heel vaak de vinyltegel op zichzelf asbesthoudend. Asbesthoudend vinylzeil daarentegen had langs de onderkant een dunne laag met asbesthoudende vezels (de dempingslaag). 

kapotte asbesttegels

Hoe komt u te weten of er asbest zit in uw vinyltegels?
Als de vinyltegels geplaatst zijn vóór 1990 dan is de kans zéér groot dat ze asbesthoudend zijn, inclusief de lijm waarmee ze zijn bevestigd. Honderd procent zeker kunt u alleen zijn als u een asbeststaal laat nemen door een erkend adviesbureau of labo. Hier kan een professionele asbestverwijderaar u ook mee helpen. Ze nemen op een veilige manier een asbeststaal en laten het onderzoeken in een erkend labo.

Kan asbest in vinyltegels gevaarlijk zijn voor de gezondheid?
Asbesthoudende lijm en asbesthoudend vinylzeil behoren tot de groep van niet-gebonden asbest toepassingen. Niet-hechtgebonden asbest toepassingen zijn gevaarlijker dan hechtgebonden varianten omdat de asbestvezels los zitten en dus makkelijker in de lucht kunnen vrijkomen. Asbesthoudend vinylzeil en asbesthoudende lijm zijn ook niet verwijderbaar zonder ze te beschadigen waardoor er dus altijd vezels vrijkomen. Asbestvezels zijn erg klein en kunnen zelfs jaren in een ruimte aanwezig blijven. Wanneer deze vezels ingeademd worden, zijn ze zéér gevaarlijk voor de gezondheid. Bij inademing is er een verhoogd risico op kanker en asbestose en/of mesothilioom.

Wie mag zwarte lijm/ vinylzeil met asbest verwijderen?
Omdat niet-hechtgebonden asbest een verhoogd risico vormt voor de gezondheid, mag u dit niet zelf verwijderen. U moet hiervoor beroep doen op een erkende asbestverwijderaar. Een erkende asbestverwijderaar neemt de nodige voorzorgsmaatregelen en heeft de vereiste kennis om niet-hechtgebonden asbest veilig te verwijderen. Ook het veilig afvoeren wordt door de erkend verwijderaar gedaan. Verwijder dus nooit zelf deze toepassingen! Zoals eerder vermeld, kunnen de vezels jaren ronddwalen in een ruimte. Ook bij de minste beschadiging of breuk zullen er asbestvezels vrijkomen.

Heeft u vinyltegels met asbest in uw woning liggen? Of wilt u een staalname laten uitvoeren?

kapotte asbest tegels
Asbitech volgen:

logo Asbitech

Hoeikensstraat 5/20
2830 Willebroek
België

+32 472 06 02 46
info@asbitech.eu

BE 0807.287.052
VCA/1796826