nieuws

Tips om een asbestdak te laten verwijderen

Is uw woning gebouwd voor 2001? Dan bestaat de kans dat er asbest in uw dak zit. Asbest werd tot eind jaren negentig gebruikt in golfplaten en dakleien. In standaard dakpannen en rieten daken zit geen asbest. Asbestdaken zijn een risico voor de gezondheid en het milieu omdat ze verweren door de weersomstandigheden.

Actieplan Asbestafbouw

Volgens schattingen zit er nog 2,3 miljoen ton asbest in onze gebouwen. Om deze problematiek aan te pakken startte de Vlaamse Overheid een aantal jaren geleden met het Actieplan Asbestafbouw. Om dit plan te kunnen waarmaken biedt de Vlaamse Overheid heel wat subsidies aan.

Het Actieplan Asbestafbouw omvat:

  • Tegen 2034 moeten de risicovolle asbesttoepassingen worden weggenomen uit Vlaamse gebouwen en woningen. Voorbeelden zijn asbestcementen daken en gevels, en niet-hechtgebonden asbesttoepassingen.
  • Tegen 2040 moeten alle andere asbesttoepassingen in slechte staat verwijderd zijn.

Die streefdata zijn niet wettelijk verplicht voor particuliere woningen. De Vlaamse Regering voorziet wel bijkomende maatregelen als de afbouw van asbest tegen 2034 en 2040 niet voldoende vordert.

Tips asbestdak verwijderen

  1. Gaat u binnenkort verhuizen of verbouwen? Dan is het een goed moment om uw dak of onderdak te laten nakijken op asbest. Hiervoor kan u gespecialiseerde adviesbureaus contacteren die een controle uitvoeren en een asbestinventaris opmaken. Een asbestinventaris is trouwens verplicht vanaf 23 november 2022 wanneer u uw woning verkoopt. Voor asbest in huis zoals leidingisolatie en vinylvloeren zijn er diverse premies waarop u aanspraak kunt maken.
  2. Dakleien of een groot dak met golfplaten moet u deskundig laten verwijderen. Hiervoor moet u een erkende asbestsaneerder aanschrijven. Een klein dak met geschroefde golfplaten, bijvoorbeeld op een tuinhuis, mag u onder strikte voorwaarden zelf verwijderen.
  3. Moet u uw hele dak van uw woning laten vervangen? Zorg dan meteen voor goede isolatie en overweeg om zonnepanelen te plaatsen. Ook hiervoor zijn er onder bepaalde voorwaarden subsidies te krijgen van de Vlaamse Overheid.
  4. Zijn er meer asbestdaken in uw straat of omgeving? Kijk dan of u ze samen kunt laten verwijderen. Een groepsaankoop is vaak een stuk goedkoper.
  5. Vroeg of laat moet een asbestdak vervangen worden. Neem het daarom op in het onderhoud van uw woning. Heeft u het geld op dit moment niet? Spaar elke maand een vast bedrag om alvast een budget op te kunnen bouwen.
  6. Gaat u zelf klussen in een woning? Laat altijd eerst een deskundige een inventaris opmaken. Zo vermijdt u overbodige gezondheidsrisico’s

Heeft u uw asbestdak nog niet laten vervangen? Kom direct in actie en vraag een offerte aan. Of neem het vervangen van uw asbestdak op in de planning voor onderhoud aan uw woning. En begin alvast met sparen.

asbest dak laten verwijderen
Asbitech volgen:

logo Asbitech

Hoeikensstraat 5/20
2830 Willebroek
België

+32 472 06 02 46
info@asbitech.eu

BE 0807.287.052
VCA/1796826