nieuws

Hoe herkent u een dak of gevel met asbest?

In België werd er lange tijd op grote schaal asbest gebruikt in het cement om leien, golfplaten en vlakke platen mee te produceren. Volgens schatting zou er in Vlaanderen nog zo’n 86 miljoen m² aan daken en gevels uit asbestcementen materialen bestaan. Sinds 1998 is de productie van asbestcement in België verboden.

Hoe kunt u een asbestdak zelf herkennen?

  • Het productiejaar raadplegen
    Via het productiejaar van een bepaald materiaal kunt u te weten komen of het al dan niet over asbest gaat. Ook plannen, facturen, technische fiches of andere productiegegevens kunnen nuttig zijn. Indien het materiaal geproduceerd of geplaatst werd tussen 1945 en 2001 is de kans groot dat het asbest bevat. Bij materiaal geproduceerd tussen 1955 en 1985 kunt u er zo goed als zeker van zijn dat het asbest bevat. Over dak- of gevelbekleding bestaand uit kunstleien of golfplaten geplaatst vòòr 1990 bestaat geen twijfel: deze bevatten asbest. Asbestvrije leien of golfplaten herkent u aan de vermelding ‘N’ of ‘NT’ (staat voor New Technology). De golfplaten zonder asbest hebben ook altijd een verstevigingsbandje.
  • U kunt ook asbest herkennen aan de textuur van het materiaal, let hierbij op volgende zaken:
    • De meeste plaatmaterialen in asbestcement herkent u aan hun gewafelde structuur in honinggraatvorm. In veel gevallen bestaan ze ook uit meerdere lagen.
    • Bij toepassingen in asbestcement ontstaan er vaak ‘asbestbloemen’, dit zijn witte vlekken verspreid over het oppervlak en wijzen dus op de aanwezigheid van asbest.
    • Indien het materiaal gebroken is of het oppervlak ervan verweerd, dan kunt u asbestvezelbundels zelfs met het blote oog waarnemen.
  • De vlamtest uitvoeren
    Een laatste manier om op asbest te controleren is de vlamtest: ga hierbij met een vlam over de zichtbare vezelbundels, aan een hoek of waar het materiaal gebroken is. Indien de vezels enkel gloeien en dus niet in de vlam opgaan, dan is de kans groot dat het om asbest gaat. Vezels die niet uit asbest bestaan zullen uiteenvallen of smelten. Let op! Deze indicatoren gelden voor de meeste maar niet alle asbest golfplaten en leien. Wilt u 100% zeker zijn? Dan laat u best een laboanalyse uitvoeren.

Wat moet u doen als u vermoeden heeft dat er asbest aanwezig is in uw dak?

Om risico’s te vermijden, kunt u een asbestcementen dak of gevel best na ongeveer dertig jaar laten vervangen. Als u langer wacht, wordt het steeds moeilijker en duurder om het materiaal veilig te verwijderen. Hercoaten is geen optie omdat u een asbestdak niet mag afschuren of ontmossen. Ook een overzetdak plaatsen is verboden. Vervangen is dus de enige optie. Wilt u uw asbestdak laten vervangen? Neem contact met ons op en wij bekijken of u in aanmerking komt voor ondersteuning of een subsidie

asbestsanering asbestdak
Asbitech volgen:

logo Asbitech

Hoeikensstraat 5/20
2830 Willebroek
België

+32 472 06 02 46
info@asbitech.eu

BE 0807.287.052
VCA/1796826