nieuws

De Vlaamse Regering verdubbelt het budget om asbest van landbouwdaken te verwijderen

De Vlaamse regering heeft het licht op groen gezet voor de toekenning van een asbestsubsidie voor de agrarische sector.

Ministers van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) en Landbouw Hilde Crevits (CD&V) slaan de handen in elkaar met sectororganisaties Boerenbond, Algemeen Boerensyndicaat (ABS), het Vlaams Agrarisch Centrum (VAC) en OVAM om landbouwers te helpen om hun gebouwen asbestveilig te maken. Het verwijderen en afvoeren van het asbest is gratis voor boeren, die bovendien kunnen rekenen op een subsidie van 30 procent voor de vervanging van de daken.

Ongeveer een vierde van de dakoppervlakte met asbest in Vlaanderen is voor rekening van de agrarische sector. De OVAM werkte daarom samen met de land- en tuinbouwsector (ABS, Boerenbond en VAC) een actieplan uit om land- en tuinbouwers te helpen vlot hun asbestdaken te saneren. Vanuit de relancemiddelen wordt een budget van 1,5 miljoen euro hiervoor verdubbeld.

Aanmelden via de website

Land- en tuinbouwers kunnen zich vanaf vandaag aanmelden voor de dienstverlening van de OVAM via www.asbestinfo.be. Landbouwers die gebruik willen maken van een ophaling via de OVAM moeten beschikken over een ondernemingsnummer samen met een landbouwnummer, en een exploitatienummer die hij voor zijn activiteiten verkreeg bij het Departement Landbouw & Visserij. Bij de aanmelding geeft de landbouwer ook aan van welk perceel het dak verwijderd zal worden en waar de inzamelaar de container moet plaatsen. Aan de hand van het aantal vierkante meter kan OVAM bepalen hoeveel containers de inzamelaar moet leveren. OVAM selecteerde de inzamelaar op basis van strenge kwaliteitscriteria die een asbestveilige ophaling garanderen. De inzamelaar zal de gevulde containers van op  de aangegeven locatie  afvoeren voor verdere verwerking.   

Landbouwers kunnen een (dak)aannemer vinden via het Asbestcharter dat de OVAM samen met de bouwsector uitwerkte. Deze dakwerkers vinden asbestveilig werken belangrijk en onderschrijven dat openlijk via het charter. Hun uitvoerende werknemers zijn bovendien in het bezit van een geldig attest voor ‘eenvoudige handelingen’. Zo is de land- en tuinbouwer zeker dat deze werknemers weten hoe je veilig een asbestdak kan demonteren.

Voor meer info rond het aanvragen van deze subsidie kunt u contact met ons opnemen via:

bron: www.vilt.be

asbest goldplaten dak
Asbitech volgen:

logo Asbitech

Hoeikensstraat 5/20
2830 Willebroek
België

+32 (0)3 605 03 63
info@asbitech.eu

BE 0807.287.052
VCA/1796826